regeringszaal Minister President Vlaanderen

interieur, werken

REGERINGSZAAL MINISTER PRESIDENT VLAANDEREN
ligging: Martelaarsplein 19, 1000 Brussel
klant: Facilitair Bedrijf Vlaanderen
periode: 2014-2015
medewerkers: Lenie Dhooghe, Nick Peeters, Roland Piffet, Alexander Poelmans
stabiliteit: UTIL cvba
akoestiek: Daidalos bvba
technieken: Creatuur bvba
beeldmateriaal: Alexander poelmans

De regeringszaal van de Vlaamse Regering in het kabinet van de Minister President is de vergaderzaal voor het wekelijkse kernkabinet. Daarnaast worden alle binnen- en buitenlandse vergaderingen met de Minister President in deze ruimte gehouden. In deze ruimte worden alle belangrijke beslissingen genomen. Sinds de ingebruikname in de jaren tachtig is de ruimte niet meer gewijzigd. Naast een evidente upgrade voor wat betreft communicatietechnieken is de vraagstelling ook om het comfort te verbeteren. Visueel, klimatologisch en akoestisch. Het voorgestelde concept is de veruitwendiging van Vlaamse ambacht. Het akoestische comfort werd verhoogd door absorberende wanden te voorzien, een latwerk in es dat door vallende breedtes en dieptes een diepte geeft aan de wand. Het plafond wordt dan weer reflecterend voorzien om de verstaanbaarheid aan de tafel te vergroten. Kamerbreed tapijt en een lederen schrijfvlak in de tafel dempen alle scherpe geluiden van hakken en balpennen. Deuren en kasten worden onzichtbaar ingewerkt in de wanden waardoor een visueel rustige ruimte ontstaat. Daglicht wordt gefilterd door speciaal geweven gordijnen die passen in een koof. Het plafond is een koelplafond dat voorziet in een permanente koeling. Centraal in de ruimte staat de vergadertafel, een eivormig plan met twee openwaaiende voeten. De massieve tafel is opgebouwd uit kruiselings gestapelde en verlijmde essen latwerk in vallende breedte. De voeten en het blad worden als het ware gesculpteerd uit de massa. Ingewerkte elektronica en ingebouwde screens voorzien in digitale communicatie met de buitenwereld.