zitgoed!

interieur, leren, onderzoeken

ZITGOED!
klant: Flanders DC, IWT
periode: 2014
medewerkers: Sofie Buggenhout, Lenie Dhooghe, Ben Hagenaars, Liesbeth Huybrechts, Ollivier Picqueray, Roland Piffet, Alexander Poelmans
samenwerking: MAD-faculty Genk, LUCA School of Arts
school: Prinsenhof, Grimbergen
beeldmateriaal: Wouter Van Vaerenbergh
website: www.zitgoed.be

Dit project vertrekt vanuit de probleemstelling dat tegen 2016 Vlaams Minister van Onderwijs en Vorming, Jeugd, Gelijke Kansen en Brussel Pascal Smet 200 nieuwe scholen gerealiseerd zal hebben binnen het programma ‘Scholen van morgen’. Hierdoor zal de nood ontstaan om deze scholen van nieuw meubilair te voorzien. Het project beoogt daarom het ontwerp en de ontwikkeling van duurzaam (esthetisch, ecologisch, economisch en ergonomisch) schoolmeubilair voor de ‘lagere school van morgen’. De samenwerking tussen Lezze architecten bvba als creatief ontwerpbureau en onderzoeksgroep Social Spaces van MAD-faculty, KHLim als kennisinstelling maakt dat dit project bestaat uit zowel een participatief onderzoeksproces (‘MAP-it’) als een participatief ontwerpproces (schoolmeubilair), waarbij gebruikers in de lagere school (directie, leerkrachten, leerlingen, hun ouders, etc.) van verschillende leeftijdscategorieën betrokken worden. Om dit te bewerkstelligen omvat een essentieel onderdeel van dit project de herontwikkeling van een door onderzoeksgroep Social Spaces ontwikkelde participatieve mapping methode en toolkit (‘MAP-it’) naar een methode en toolkit op maat van kinderen. Het project eindigt met een onderzoek van de verschillende mogelijkheden voor markttoetreding van het te ontwikkelen product/productreeks.