reconversie Peeters-Van Mechelen

interieur, werken, wonen

RECONVERSIE PEETERS-VAN MECHELEN
ligging: Boom
klant: Piffet-Buggenhout
periode: 2007-2014
medewerkers: Sofie Buggenhout, Roland Piffet
stabiliteit: BAS bvba
aannemer: LUAN bvba, Van Overstraeten bvba
beeldmateriaal: Filip Dujardin
publicatie:

De uitdaging voor de reconversie van droogloods van een steenbakkerij was om twee loften, een kantoor en tentoonstellingsruimte te integreren zonder de karakteristieken van het gebouw teniet te doen.
De droogloods is een industrieel gebouw waar kleigoed in tunnels gedroogd werd. De tunnels hadden schouwen en een machinekamer. Een staalskelet opgevuld met bakstenen wanden en vloeren is de essentie van het gebouw.
De nieuwe functies werden op chirurgische wijze ingesneden, waarbij vooral het verdiep de zwaarste ingrepen onderging. Drie patio’s verdelen de ruimte en voorzien daglicht tot diep in het centrum van het gebouw. Door maximaal gebruik te maken van glas en berkenmultiplex ontstaat er een spel van zichten en lichten die een toevoeging zijn aan het bestaande, maar die de verbeelding van het oorspronkelijke niet in de weg staat.
Het gelijkvloers bestaande uit de drooggangen en een rondgang werd maximaal gevrijwaard, waarbij een loft ingericht is aan de tuinzijde en in connectie staat met de drooggangen.
De voorgevel laat de sporen zien van de verschillende verbouwingen door de tijd heen, de nieuwe raamopeningen volgen het ritme van de oorspronkelijke.