woning VR

interieur, wonen

WONING VR
ligging: Lembeek
klant: Vetsuipers-Rooselaer
periode: 2010-2012
medewerkers: Sofie Buggenhout, Roland Piffet
stabiliteit: BAS bvba
aannemer: Ermibouw bvba, Van Overstraeten bvba
beeldmateriaal: Filip Dujardin
publicatie: bouwen met baksteen, jaarboek architectuur 2014, Architectuurprijs Vlaams-Brabant

Kasteelbrakselsesteenweg te Lembeek situeert zich in het glooiend landschap met zicht op Halle en Brussel.
Opdracht was het bouwen van een eengezinswoning met vier slaapkamers en dit binnen een erg beperkt budget.
Het project toont aan dat ook met beperkte financiële middelen, standaardmaterialen en vakmanschap origineel kan gebouwd worden binnen de reguliere stedenbouwkundige voorschriften. Het eenvoudige principe van het mengen van steenformaten geeft een decoratief aspect maar eist geduld en kennis van zaken. In deze constructies viert het ambacht hoogtij.
Het gebouw wordt opgetrokken in baksteen, interieur zowel als exterieur. Het interieur hoeft niet gepleisterd, dankzij de keuze voor zichtmetselwerk. Door gebruik van vier verschillende formaten van snelbouwsteen, wordt de juiste hoogte van openingen en vloeren op elkaar afgestemd. Verder kan betonwerk worden uitgesloten vermits de prefab bakstenen lateien rondlopen en zo als ringbalken fungeren.
Door drie verschillende baksteenformaten te mengen, ontstaat een bijzondere textuur en gelaagdheid in de gevel. Een gebouw als een ruwbouw-ruïne, een massief geheel in te richten in plan en snede.
Een dubbele zinken kraal doorlopend in de bakgoten en aansluitend op alle gevels, geeft het klassieke leien dakvlak een extra dimensie.
De invulling van het gebouw geschiedt volledig in hout. Vermits de overspanningen boven de leefruimte groot zijn, wordt gekozen voor een vakwerksysteem. De tussenwanden op de eerste verdieping zijn een vakwerk geconstrueerd met regels, stijlen en plaatmateriaal. Zij dienen tevens als ophang voor de vloeren van de eerste en tweede verdieping. De technische ruimte met sanitair wordt als een lichtgevende doos ingeplant op de eerste verdieping en verlicht zo de restruimte.
Het project toont aan dat ook met beperkte financiële middelen, standaardmaterialen en vakmanschap origineel kan gebouwd worden binnen de reguliere stedenbouwkundige voorschriften. Het eenvoudige principe van het mengen van formaten geeft een decoratief aspect maar vraagt geduld en kennis van zaken. In dergelijke constructies viert het ambacht hoogtij!