woning BR

interieur, wonen

WONING BR
ligging: Humbeek
klant: Buggenhout-Rossi
periode: 2007-2012
medewerkers: Sofie Buggenhout, Roland Piffet
stabiliteit: BAS bvba
aannemer: CS bouw bvba
beeldmateriaal: Filip Dujardin
publicatie: VIVA! wonen

De Kerkstraat te Humbeek wordt gekarakteriseerd door een amalgaam aan vrijstaande woningen en lintbebouwing. Vrij uniek voor deze verbindingsweg is het aantal bijzondere gebouwen die zich nestelen tussen de typisch belgische baksteenarchitectuur. Statige 19e eeuwse architectuur, laat modernistische experimenten en recente avant-garde wisselen elkaar af.
De opdracht bestond erin een resoluut hedendaagse woning te bouwen met een minimalistisch karakter. Het traditionele programma van een woning met 3 slaapkamers week enkel af in de grootte van de berging. De materialisatie was vrij, de vorm daarentegen dwingend en duidelijk: een woning met een plat dak.
Lezze ontwierp een heel eenvoudig plan: een open gelijkvloers met een centraal trappenhuis. Hierop sluiten op elk verdiep in voor- en achtergevel een kamer. Het eenvoudig plan verrast in zijn volumetrie. Er werd gekozen voor een maximale leefruimte en minimale bad- en slaapkamers.
De wens van de bouwheer om met een plat dak te bouwen kon niet gerijmd worden met de stedenbouwkundige voorschriften. Een andere bouwgrond kiezen was geen optie en daarom kwam Lezze verrassend uit de hoek. Door het gelijkvloers te maximaliseren onstond een soort horizontale villa met plat dak. Grote glaspartijen, gecombineerd met aluminium gevelpanelen en scherpe aansluitingen versterken dit effect.
Geheel los daarvan werd een “slaapcompartiment” gebouwd dat verplicht het gabarit van de buur volgt. Het volume is minimaal gedimensioneerd en heeft een volledige glaspartij aan de noordzijde. Hierdoor ontstaat enerzijds een enorm ruimtegevoel en anderzijds door de schuine inplanting van de kavel ten opzichte van de straat is er genoeg privacy. Het platte dak is voorzien als een groendak, waardoor het uitzicht groen blijft.
Het gebouw is bewust gesloten gehouden aan de straatzijde. Op het eerste zicht een egocentrische instelling. Echter wordt het terrein afgebakend door een voetweg, de woning geeft zich daar volledig bloot. Een interessante relatie ontstaat tussen privé en openbaar, sociale controle of niet.
Hoewel deze woning aansluit op een huizenrij zonder hedendaags karakter wordt ze, deels door haar materialisatie en vorm, beschouwd als een deel van het geheel. Bezoekers verwachten geen woning achter deze gesloten voorgevel.