school Sint-Niklaasinstituut

interieur, leren, werken

school Sint-Niklaasinstituut
ligging: Anderlecht
klant: Broeders Scheppers vzw
periode: 2009-2011
medewerkers: Sofie Buggenhout, Roland Piffet
aannemer: Van Overstraeten bvba
beeldmateriaal: Filip Dujardin
publicatie: klasse

In de nieuwe leraarskamer vloeien ontspannen, eten en werken naadloos in elkaar over.
De ontspanningsruimte, gehuld in een luxueus bloementapijt en -behang, is de meest intieme ruimte. De gerecupereerde kroonluchters zorgen er met hun gedempt en geel licht voor een aparte sfeer. “We hebben de ‘cosy-corner’ bewust in de donkerste hoek gepositioneerd en afgescheiden van de eetruimte door een keukenblok. Dat zorgt voor de nodige privacy waardoor leerkrachten even op adem kunnen komen na intense lesuren. Het keukenblok is geconcipieerd als een doos van pandora in berk. Aan elke zijde is er wel een deur die toegang geeft tot een specifieke functie: koffie, microgolfoven, koelkast, drinkkraantje, berging,… Hierdoor lijkt het meubel wel het kloppend hart van de leraarskamer.” aldus de ontwerper. De oorspronkelijke eettafels van de refter werden herbruikt in de eetruimte die in het daglicht baadt. Subtiel is de computerhub, als het ware een inktvlek op poten, met computers en mogelijkheden om laptops en gsm’s op te laden.
Het meest in het oog springend is de ‘babbelbox’ een akoestisch afgesloten vergaderruimte die de ingangen van de directielokalen maskeert. De ‘babbelbox’ is een grafisch spel van stijlen en regels, ingevuld met gekleurde vlakken of glas. “Het patroon, geïnspireerd op de kledingindustrie, is vertaald in 3d waardoor er een interessante gelaagdheid ontstaat. Dat grafisch aspect is trouwens doorgetrokken naar de binnenruimte wat voor een bijzondere leuke vergaderatmosfeer zorgt.” Een aparte vergaderruimte in de leraarskamer heeft het voordeel dat er snel informele gesprekken kunnen gevoerd worden op elk moment. Het aanbrengen van doorzichten zorgt niet alleen voor daglicht, maar ook voor sociale controle.
De nieuwe leraarskamer werd met enthousiasme onthaald en ingepalmd door de leerkrachten.