woning DvK

interieur, wonen

WONING DvK
ligging: Gooik
klant: Deloof-Van Kerschaever
periode: 2010-2012
medewerkers: Sofie Buggenhout, Roland Piffet, Maarten Van de Voorde
stabiliteit: BAS bvba
epb: topco bvba
aannemer: Aiding group bvba
beeldmateriaal: Lezze architecten

De invalsweg naar de dorpskern wordt gekenmerkt door een amalgaam aan rijwoningen, vrijstaande woningen en kleine bouwblokken. De te verbouwen woning wordt begrensd door twee woningen met een zadeldak. Het platte dak van de woning doet vreemd aan in het straatbeeld. Daarenboven vormt het glooiend landschap voor een vreemde beleving van de woning: de straat ligt een verdiep lager dan de tuin. Lezze architecten bedacht een nieuw volume dat zich als een salamander over de bestaande woning legt. De beleving van het landschap komt op de tweede verdieping maximaal tot uiting, waardoor het programma volledig omgedraaid wordt: berging op het gelijkvloers, slapen op het eerste verdiep en wonen op de tweede verdieping. De leefruimte wordt beschouwt als een liftruimte: een open ruimte, voor- en achterzijde beglaasd en een centraal volume als inkom. Een houten pergola-structuur verbindt de tuin en de leefruimte en zorgt tevens voor een structuur die de buitenruimte indeelt. Het dak verloopt tot in de tuin.