woning LU

wonen

WONING LU
ligging: Berlare
klant: Lanckman-Uyttendaele
periode: 2003-2007
medewerkers: Roland Piffet, Maarten van de Voorde
stabiliteit: BAS bvba
aannemer: Cu Zn dakwerken nv
beeldmateriaal: Filip Dujardin

De opdracht voor een eengezinswoning is gepland voor de laatste kavel in een jaren ‘60 verkaveling, gelegen in een zijstraat van een dorpshoofdstraat. Het terrein wordt begrensd door enerzijds een provinciaal voetbalveld en anderzijds de achterkant van een dorpsnederzetting. Het zuidelijke zicht is een ruraal landschap met centraal daarin een open loods van een houthandel. De impact op het landschap van een woning is het thema.
Het gebouwde volume wil tegelijkertijd compact en genereus zijn. De voetafdruk wil minimaal zijn en het moest lijken alsof de woning zo kan weggehaald worden.
De vorm is geïnspireerd op de ‘viewmaster’: een kijkdoos voor het landschap. Een zinken huid is over het gebouwvolume geplooid en de kopse zijden zijn maximaal transparant uitgewerkt. Vorm en textuur zijn een, van waar men deze woning ook benaderd zij veranderd steeds van textuur en vorm, soms ziet men een gevel met parallelle lijnen, soms met schubben, soms een gesloten gevel, soms een glazen vliesgevel, soms een grote overkraging soms ook weer niet.
De tweede fase omhelst een garage die voor de woning gebouwd wordt, de schuine lijnen van de gevel wordt er elegant in doorgetrokken. De overkraging kust de garage net niet en vormt een overkapping als inkom. Op het verdiep komt een extra zuidelijk terras.
Deze door de bouwheer eigenhandig gebouwde woning is een constant denken over detaillering die tot elke vijs opgevolgd is. De zoektocht naar een zeer scherpe detaillering die toch uitvoerbaar en betaalbaar is, toont de scherpte waarmee de architecten een uitvoering voorbereiden. Niettegenstaande deze woning in een banale verkaveling is gebouwd, is dit een goeie referentie voor de manier waarop er met details omgegaan wordt.