woning DB

interieur, wonen

WONING DB
ligging: Affligem
klant: Dobbelaere-Beeckman
periode: 2004-2007
medewerkers: Roland Piffet, Maarten van de Voorde
stabiliteit: BAS bvba
aannemer: Metaalbouw Van Vlierden nv
beeldmateriaal: Luc Roymans, Koen Van Damme
publicatie: provinciale architectuurprijs Vlaams-Brabant; Derbigum Award; Innovate, Koen Van Damme, Lannoo.

Een 19e eeuws huis gelegen in een beekvallei met daarrond een oase van groen geprangd tussen een autosnelweg en een verbindingsweg. In de pas gerenoveerde woning ontbrak elke relatie met de groene omgeving, daarenboven was de woning te klein. De gestelde ontwerpvraag was een uitbreiding van 50m² binnen een strikt budget.
De strikte budgettering vraagt om een oplossing waarbij de werftijd maximaal ingekort wordt met zo weinig mogelijk aannemingen. Het standaard antwoord is een veranda waarbij klimaatbeheersing een moeilijke factor blijft.
Dit stalen prototype beantwoordt perfect aan de gestelde eisen maar wil vooral ook verder gaan. Door de productie op atelier en het beperkt aantal aannemers bekomt men een korte werftijd en een perfecte budgetbeheersing. De constructie werd gefundeerd door vier regenwaterputten met daarop een betonnen plaat. Hierdoor komt het gebouw niet in contact met de sompige ondergrond en kan er voldoende diep gefundeerd worden. Een stalen constructie waarvan de kopse zijden dragend en volledig gesloten zijn vormt de eigenlijke uitbreiding. De langse zijden zijn transparant en zorgen voor een weids uitzicht en doorkijk. Een aanpasbare passerelle zorgt voor de aansluiting tussen oud en nieuw.
Door de slankheid en het zwevend karakter van dit gebouw, lijkt het op te gaan in het landschap. De cortenstalen gevels verkleuren met de tijd en zullen een natuurlijke bruine kleur krijgen. De uitbreiding lijkt een tijdelijke constructie die ten alle tijden verplaatst kan worden.
Door de funderingswijze, de aansluiting en de transparantie kan deze constructie als standaard antwoord fungeren op de typische vraag van 50m² uitbreiding.