woning vdVV

interieur, wonen

woning vdVV
ligging: Opwijk
klant: van de Voorde-Verbeyst
periode: 2002-2004
medewerkers: Roland Piffet, Maarten van de Voorde
stabiliteit: BAS bvba
aannemer: Bacobo bvba
beeldmateriaal: Koen Van Damme, Luc Roymans

De klassieke indeling van een rijwoning in het centum van Opwijk werd volledig ondersteboven gegooid. Achteraan werd ter vervanging van de ‘veranda’ en de tuinberging een nieuw volume bijgebouwd. De oorspronkelijke koer bleef bewaard en werd omgevormd tot patio. Op deze manier is het leefgedeelte, dat verplaatst is van ‘de voorste plaats’ naar achteraan in de tuin volledig naar buiten georienteerd.
De woning is opgebouwd rond een typologie die zijn oorsprong kent in Zuid Europese landen. Sinds de Middeleeuwen worden ruimten georganiseerd in relatie met een ‘Hortus Conclusus’.
De introductie van deze typologie in een stedelijk stadsblok in Vlaanderen is nieuw. Het biedt de mogelijkheid een sterk ruimtegevoel te creeren op een relatief klein bouwoppervlak. De klassieke ruimte-indeling en bouwprogramma van een woning wordt aangevuld met een nieuwe ruimte, een buitenkamer. De patio werkt als een lichtaquarium en overlaad de diepst gelegen ruimtes met daglicht. De ‘hortus conclusus’ biedt transparantie en privacy.
De klassieke opdeling van verschillende ruimtes zoals eetkamer, keuken, bureau wordt vervangen door één multifunctionele ‘leef’ruimte. De tafel krijgt een centrale plaats. Op de verdieping wordt ruimte gecreeerd door de wanden los te maken van de buitengevels. Hierdoor ontstaat een fluïde circulatieruimte met verschillende langs en dwarsperspectieven. De naar buiten overkragende raampartijen versterken deze dieptewerking.
De verbouwing van deze woning wil aantonen dat binnen zijn stedelijke context een ruime stadswoning een kwalitatief alternatief kan vormen voor de ‘Vlaamse Droom’ die men hoofdzakelijk op het ‘verstedelijkte platteland’ terugvindt.